Werkzoekende 50-plus vrouw zoekt vooral parttime kantoorbaan

Veruit de meeste 50-plus vrouwen met een WW-uitkering hebben een administratieve achtergrond. De beroepen waarin 50-plus vrouwen werk zoeken zijn receptionist, administratief medewerker secretariaat, financieel-administratief medewerker, productiemedewerker of schoonmaker. Dit blijkt uit de nieuwe barometer 50-plus van UWV die vandaag is verschenen. De barometer gaat speciaal in op de positie van de oudere vrouw op de arbeidsmarkt.

 

Eind 2014 telde UWV 198.000 WW-ers boven de 50, dat is 45 procent van het totaal aantal mensen met een werkloosheidsuitkering. Van de 50-plussers met een WW-uitkering is 43 procent vrouw. De meest voorkomende beroepsrichtingen waarin de vrouwen werkzaam waren voor zij een uitkering ontvingen, zijn administratief of verzorgend en dienstverlenend, op ruime afstand gevolgd door sociaal-culturele, technisch-industriële en pedagogische beroepen.

Arbeidsparticipatie

Verder blijkt uit de barometer dat de arbeidsparticipatie van vrouwen van boven de 50 de laatste tien jaar sterk is gestegen, sterker dan bij mannen. Meer dan de helft van de vrouwen van 50-plus werkt, in 2005 was dat nog ruim een derde. Er wordt vooral parttime gewerkt: van de werkende 50-plus vrouwen werkt 80 procent in een deeltijd dienstverband.
In deze barometer ook een column van Marianne Sturman, oprichter van het bedrijf Miss Moneypenny. Zij stelt dat 50-plussers vele kwaliteiten hebben die door werkgevers onvoldoende worden gezien. Zo weet zij uit ervaring met haar eigen medewerkers dat 50-plus vrouwen “meester zijn in flexwerk” en werk combineren met bijvoorbeeld zorgtaken, vrijwilligerswerk of sociale activiteiten.

Barometer 50-plus

Met de Barometer 50-plus geeft UWV een actueel beeld van de positie van ouderen op de arbeidsmarkt, zoals het aantal WW-uitkeringen, de uitstroom naar werk en verschillende wetenswaardige nieuwtjes en feiten. De barometer verschijnt iedere twee maanden. De informatie mag vrij worden gebruikt, met vermelding van UWV als bron.

Adresgegevens

SV Land
Röntgenlaan 13
2719 DX Zoetermeer
Routebeschrijving

Nieuwsbrief