VVD wil onduidelijkheid rond modelcontracten voor 1 mei oplossen

Als de onduidelijkheden rond de modelcontracten voor zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) niet voor 1 mei 2017 zijn opgelost, dan moet er gekeken worden naar een nieuwe wet. “Als het op 1 mei nog steeds een janboel is en ondernemers en opdrachtnemers niet weten waar ze aan toe zijn, dan moet je gaan kijken: moet je hiermee door?”, zegt VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra tegen BNR Nieuwsradio.

Vooralsnog heeft hij geen plan B voor de modelcontracten die voortvloeien uit de Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties (Wet DBA) op de plank liggen. “We moeten ook oppassen met die wet in de prullenbak te gooien. Als je een nieuwe wet moet maken, is er weer onduidelijkheid”, aldus de VVD’er.

PvdA
Coalitiegenoot PvdA is wat geduldiger met de zzp-wet. Tweede Kamerlid Mei Li Vos wil eerst duidelijk in kaart hebben hoeveel zzp’ers op dit moment worstelen met de modelcontracten.

Daarbij vindt Vos dat het niet per se aan de regelgeving ligt als zzp’ers nu geen werk meer krijgen. “We moeten ons eerst richten op opdrachtgevers die jarenlang voor een dubbeltje op de eerste rang hebben gezeten, omdat zij onterecht zzp’ers inhuurden en daardoor geen sociale premies hoefden te betalen.”

Zelfstandigen die geen opdrachten meer krijgen vanwege de onduidelijkheid, moeten gecompenseerd worden door de opdrachtgever, vindt Vos.

Adresgegevens

SV Land
RΓΆntgenlaan 13
2719 DX Zoetermeer
Routebeschrijving

Nieuwsbrief