D66: werken na uitkering moet meer lonen

Mensen in de bijstand die weer aan het werk gaan, moeten er ten minste twintig procent op vooruitgaan. Daarvoor pleit D66-Kamerlid Van Weyenberg. Op dit moment gaan sommige groepen bijstandsgerechtigden er slechts een paar tientjes op vooruit bij een baan met een minimumloon.

Van Weyenberg hoopt daarom partijen als VVD, PvdA en CDA, die ook vinden dat werken meer moet lonen, te verleiden om zich op een punt op de horizon vast te leggen. „Het mag ook 25, of 19 procent zijn, als we maar een doel hebben”, aldus de democraat. „En dat alle maatregelen die dit kabinet of een volgende nemen, erop gericht zijn dat doel te halen. Dan wordt de kans groter dat het ook lukt.”

Van Weyenberg wil niet tornen aan de hoogte van de uitkering. Hij wil het verschil bereiken door flinke lastenverlichtingen, die de Staat waarschijnlijk miljarden zullen kosten. „Maar werken moet lonen. Het verschil tussen een netto-inkomen met een uitkering en een netto-inkomen met een baan moet echt groter.”

Hij vindt dat zo’n norm ook moet gelden voor ouders met kinderen die niet voltijd werken, maar bijvoorbeeld vier dagen per week. „Het plaatje is nu niet rechtvaardig”, aldus de parlementariër in aanloop naar de begrotingsbehandeling van het ministerie van Sociale Zaken komende week.

Het D66-Kamerlid geeft toe dat zijn wens niet op stel en sprong kan worden geregeld: „Het is een proces van lange adem.”

Bron: De Telegraaf

Adresgegevens

SV Land
Röntgenlaan 13
2719 DX Zoetermeer
Routebeschrijving

Nieuwsbrief