Bijstandgerechtigden gaan er flink op achteruit

Mensen in de bijstand gaan er dit jaar flink in koopkracht op achteruit. Hoeveel een bijstandsgerechtigde moet inleveren varieert van enkele euro’s tot enkele tientjes per maand en hangt af van gemeentelijk beleid. Dat meldt het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud).

Zorgelijke ontwikkeling
Reden voor de daling zijn de inflatie, de veranderingen in de toeslagen, de hervorming van de kindregelingen en de hogere zorgpremie. Het Nibud noemt de daling in koopkracht een zorgelijke ontwikkeling omdat gezinnen op bijstandsniveau al structureel geld tekort komen. Hierdoor is een koopkrachtdaling moeilijk op te vangen.

Gemeentelijke vrijheid
Huishoudens met zorgkosten moeten waarschijnlijk extra inleveren. Met de overgang van de AWBZ naar de zorgverzekeringswet en de Wmo wordt minder zorg vergoed. Gemeenten hebben vrijheid in het bepalen hoe ze de zorg handen en voeten zullen geven. Dat kan per gemeente verschillen. Het Nibud roept gemeenten op om snel duidelijkheid te geven over de vergoedingen omdat huishoudens anders de grip op hun financiën kwijt kunnen raken.

Bijzondere bijstand
Naast bijstandsgerechtigden gaan ook gepensioneerden en stellen waarvan één van de partners werkt er dit jaar op achteruit. Het Nibud heeft in de berekeningen rekening gehouden met een inflatie van 1 procent. De bijzondere bijstand is niet meengenomen. Wie voor bijzondere bijstand in aanmerking komt en wat de waarde hiervan is, kan per gemeente verschillen.

Bron: Binnenlands Bestuur

Adresgegevens

SV Land
Röntgenlaan 13
2719 DX Zoetermeer
Routebeschrijving

Nieuwsbrief